torstai 26. huhtikuuta 2018

Reitin varrelta

Päijänne polkujuoksun reitti tarjoaa kauniita keskisuomalaisia metsä- ja järvimaisemia. Reitti rakentuu monipuolisesti jylhästä kuusimetsästä, avokalliomäistä ja hyväkulkuisesta mäntykankaasta.
Reitinvarrelta avautuu useampaan otteeseen maisemat Päijänteelle ja reitti kulkee myös pienen Lepäslammen rantapolkua. Tarkkanäköiset saattavat bongata reitin korkeimman kohdan liepeiltä mm. Riihivuoren rinteet ja jos tekee mieli hetken huilata, lammen rannalta löytyy penkki maisemien ihasteluun. Reitin ainutlaatuisuuden takaa viimeistään syvällä metsässä sijaitsevan muinais-Päijänteen rannan eli kivikkoisen pirunpellon ylitys.

Reitti on pääosin hyväkulkuista, tavanomaista metsäpolkua. Alkukiihdytyksessä tossujen alle tarjotaan myös hiekkatietä, muutoin pääasiassa kuljetaankin poluilla. Reitiltä löytyy jyrkemmistä paikoista portaat helpottamaan ylös- ja alaspäin kulkemista. Soistuvilla alueilla sekä pirunpellolla kulkevat pitkospuut. Haastetta tarjoavat muutamat kivikkoisemmat ja juurakkoiset paikat sekä sadesäällä liukkaat pitkospuut, jotka vaativat huolellisuutta. Näitä paikkoja on kuitenkin vain harvakseltaan ja vauhdin määrääkin juoksijan kunto eikä reitin vaativuus.

Reitti tarjoaa mahdollisuuden testata omaa kuntoaan vaihtelevassa maastossa. Nousumetrejä kertyy tasapuolisesti reitin eri vaiheissa ja totta kai aina yksi suurempi kalliomäki tulee valloittaa!

Runsaslumisesta talvesta johtuen juoksun reittiä ei ole vielä lyöty täysin lukkoon. Juoksijoille halutaan tarjota parhaat mahdolliset polut, turvallisuutta unohtamatta. Viime viikot ovat olleet lämpimiä ja lumi on saanut kyytiä myös pohjoisrinteistä ja notkoista. Monin paikoin polku on jo täysin lumeton. Tervetuloa nautiskelemaan Jääskelän luontopolun maisemista!


P.S. Lisätietoja Jääskelän alueen historiasta ja luontopolusta löytyy esimerkiksi Retkipaikka.fi-sivustolta.
(linkki https://retkipaikka.fi/jaaskelan-kuusi-ja-luontopolku-jyvaskyla/ )